Buvau nusiteikus iškepti spanguolinę duoną, visgi po kokių 4 nevykusių kartų, nusprendžiau perduoti estafetę keksui su spanguolėmis. Nors šįkart tikslą užsikėliau irgi nekuklų: iškepti keksą vien su kokosų miltais ir drėgną. Kas su jais eksperimentavo, žino – tai kepoinius džiovinantis ir trupinantis reikalas.
Taigi teko pavargt ne ką mažiau nei su duona, tačiau rezultatu esu labai patenkinta – nors ir trapus, jis drėgnas ir purus.
Nepagailėki citrusų žievelių, čia puikiai tiks laimai, citrinos, mandarinai, apelsinai, greipfrutai… Tarkuoki, viską, ką tik rasi tarkuojamo :))
Ką dėti į keksą be spanguolių ar bruknių? Ogi belenką!
Aš šiemet atradau svarainius. Mėginau gamintis tradicinį sirupą tačiau vietoj cukraus dėjau saldiklį. Planavau iš po sirupo gamybos likusių svarainių darytis cukatus, tačiau saldiklis neištirpo kaip tikėjaus. Gavosi tokie kristalizuoti svarainių griežinėliai sirupe. Nika juos praminė CUKRATAIS.
Po tokio garbingo pavadinimo nusprendžiau jų ne džiovinti, o laikyti šaldytuve tame pačiame sirupe.
Labai skaniai kramsnojasi vieni, visgi dar skaniau papildo kepinius.
O šiam keksui jie pridavė ypatingo žavesio. Kuom užkeisti? Galite naudoti vaisius ar uogas sirupe, „girtas vyšnaites” – čia tos, kur trauktinėj būna palaikytos, aišku, puikiai tiks vien spanguolės ar kitokios šaldytos atitirpintos/šviežios uogos.
Jeigu naudosi vien spanguoles, prieš tai siūlyčiau jas apvolioti cukraus ar kitokio saldiklio pudroje. Nors vėlgi – karčiai rūgščios uogos kepiniui tikrai priduoda žavesio.
p.s. fotografavau mažoje formytėje keptą keksą iš pusės nurodytų ingredientų, tiesiog toks žavingiau atrodė. Proporcijos nurodytos standartinei duonos/kekso formelei.
Mums prireiks
Kiaušiniai | 6 vnt
Sviestas | 200 g, tirpintas atvėsintas
Maltas saldumas | 80 g (naudojau ksilitolį, sumaliau iki pudros blenderiu)
Pusės apelsino ar vieno mandarino sultys ir tarkuota žievelė (žievelės galima ir daugiau)
Vanilės esencija | keli lašai
Jogurtas | 60 g
Kokosų miltai | 80 g
Kepimo milteliai | 1,5 aš
Druska | žiupsnelis
Papildomai:
Į vidų: spanguolės, svarainių cukratai ar kitokios norimos uogos | kelios saujos
Rugščias uogas galima apvolioti saldžioje pudroje
Dekorui pagal nuotaiką: uogos, kokosų drožlės, migdolų riekelės (tik nenaudoki kokosų riekelių - nors atrodo žavingai, pjaustėsi tragiškai)
Viskas labai paprasta
Dubenyje išplakiau kiaušinius, sviestą.
Bėriau maltą ksilitolį, apelsino sultis, vanilės esenciją, jogurtą. Išmaišiau.
Įbėriau kokosų miltus, sumaišytus su kepimo milteliais ir druska.
Įmaišiau spanguoles, cukratus ir sudpyliau į sviestiniu popieriumi išklotą kepimo formelę.
Kepiau 175 C orkaitėje 50 min.
Atidžiai stebėkite, kad stipriai neapdegtų viršus, kaip atsitiko mano keksui ;)