Visą vasarą instagrame jus erzinu savo giromis, bet recepto taip ir neišduodu🙈
Iš tiesų, čia vienas tų „iš akies” recepetų, kur kas kart gaminant vis patobulinu. Arba pagadinu😅
Iš esmės medaus girai paruošti reikia medaus ir vandens.
Dar reikės stiklinės talpos, audinio (tiks rankšluostukas) ir virvutės.
Visa kita yra priedai, kurie priklauso nuo sezono ir fantazijos.
Iš gamintų (o šią vasarą gaminau nekukliai) kol kas man labiausiai patiko rabarbarų gira. Nors sezonas jau baigės, turguje vis tiek aną savaitę dar močiutės pardavinėja. Vadinasi prie didelio noro – rasti tikrai galima, na arba jau pasiliki šį bandymą kitam sezonui ir eksperimentuoki su tuom, nuo ko šiuo metu šakos svyra.
KOKIOS SKONIO GIRĄ GALIU SUSIKURTI?
Labai gardi gira gaunasi su juodaisiais serbentais ar agrastais. Esu dariusi su vyšniomis, bet pagailėjau medaus, tai rezultatas gavosi porūgštis. Čia ir priėjome gana svarbų momentą, kodėl man sunku tiksliai surašyti receptą: jeigu uogos ar vaisiai rūgštūs, medaus reiktų dėti daugiau, o jeigu neutralūs ar salstelėję – mažiau.
Nesinori nei uogų nei vaisių?
Naudokite sėklas: mano pirmosios giros būdavo iš kmynų, pankolių, anyžių sėklų.
Skonis irgi puikus! Tik kol dar galima įsigyti šviežių uogų – norisi leistis eksperimentų takais.
Papildomai galima dėti prieskoninių žolelių, tarkim aš mėgstų rozmariną arba čiobrelį. Skoniui didelės įtakos nepastebėjau, kad turėtų, bet kai žinai, tai jauti.
AR IR KUOM GALIMA KEISTI MEDŲ?
Aš pati nemėginau, tačiau viena instagramo bičiulė bandė su datulių sirupu. Pavyko!
KĄ DARYTI, KAD GIRA UŽRŪGTŲ GREIČIAU?
Kaip ir su duonos raugu, panašiai ir su gira reikia elgtis – mane kartą pamokė mūsų duonos technologė Danguolė. Į naujai gaminamą girą reikia įpilti šiek tiek seniau pagamintos giros. Taip bakterijos greičiau pradeda daugintis.
AR MEDAUS GIROJE YRA ALKOHOLIO?
Per ilgai stengiuosi nelaikyti stiklainyje rūgstančios giros – atsiradus piemiesiem burbuliukam jau perpilinėju, nes girai rūgstant, kiek domėjaus, su laiku pradeda išsiskirt alkoholis. Nors dažniausiai jis siekia iki 1-2 laipsnių, man jo nelabai norisi – juk ragauja ir vaikai :) Pradžioje būtinai paragaukite patys ir pajusite.
Mums prireiks
Vanduo | 1l
Medus | 1-2 v.š.
Rabarbarai | 2 saujos
Viskas labai paprasta
Vadenį pakaitinu, bet neužverdu. Turi būti taip, kad įkiši pirštą ir laisvai jį gali laikyti jame. Atidedu.
Nuplaunu, nulupu ir supjaustau rabarbarus maždaug 0,5cm storio riekelėmis.
Į gerai išplautą stiklainį dedu rabarbarus (ar kitokias norimas uogas).
Sukrečiu medų, supilu vandenį ir išmaišau mediniu pagaliuku.
Uždengiu audinio skiaute ir aprišu.
Stiklainį reikia padėti kuo šiltoje tamsesnėje vietoje.
Gira rūgsta nuo 1 iki 7 dienų. Geriausias požymis, jog paruošta, tai rūgštelėjęs kvapas ir susiformavę gaziukai.
Neišsigąski, jeigu nuėmus audinį ant paviršiaus bus susiformavęs mini pelėsiukas, jį atsargiai nuimu šaukštu ir per sietelį nukošiu.
Supilstau į butelius ir dedu į šaldytuvą. Šalta ji skaniausia!