Pirmą kartą aštuonkojį gaminau atostogų Gran Kanarijoje metu. Prieš kelis metus. Buvau girdėjus begales mitų apie šią jūros gėrybę, tad teko kaip reikalas pasiruošti, kol ryžaus leistis į šį nuotykį..
Juokauju. Čiupau tuos čiuptupus vos išvydus lentynoj net neįsivaizdavus, ką su jais reiks daryti.
Grįžus namo mano fizionomija buvo maždaug tokia.
Tas paašarojimas apie mitais ir legendom perpintus aštuonkojo virimo būdus dominuoja 90% blogų. Tad praleidžiam dalį apie nevykusius guminio aštuonkojo gaminimo būdus ir pereinam prie paprasto recepto, kuris man pavyko iš pirmo karto. Pavyko ir likusius 15-ka.
- Taigi pirmas pats svarbiausias žingsnis: nusipirkite šaldytą aštuonkojį.
Arba nusipirkite šviežią, išvalykite, jeigu jis neparuoštas vartojimui (po receptais įkėliau video), o tada užšaldykite kameroje. Tai užtikrina, jog aštuonkojis išviręs bus minkštas, ne guminis. - Atitirpinkite jį kambario temperatūroje, o tada gaminkite. Arba, kaip kažkada man buvo „IKI šviežios žuvies skyriaus atveju” – tiesiog pirkite jau „atitirpintą” variantą.
- Imam didelį puodą, dedam lauro lapą, pipirų grūdelius, druskos ir užverdame vandenį.
- Kelis kartus merkiam iki vidurio čiuptuvus į verdantį vandenį, paliakome kelias sekundes ir ištraukiam (jie gražiai susigarbanoja).
- Dedame visą aštuonkojį į puodą ir verdam ant silpnos kaitros vieną – pusantros valandos. Priklausomai nuo dydžio virimo laikas gali svyruoti: ±1kg verdu 1val, o ±2kg verdu pusantros. Jeigu atsiras, nuimkite paviršiuje susidariusias putas, tačiau jų neturėtų būti gausiai.
- Kai jau aštuonkojis išviręs – jis bus minkštutėlis. Pradūrę storiausioje vietoje pajusite pagal tai, kaip smigs pagaliukas ar šakutė. Tada jau išimkite ir valgykite iš karto arba atvėsinkite ir marinuokite, apkepkite, gaminkite sumuštinukus, makaronų padažą ir tt. Aš išporcijuoju į indelius ir valgome kelias dienas skirtingas variancijas. Taipogi galima užsišaldyti jau pagamintą aštuonkojį, nieko tokio, jog jis buvo šaldytas prieš terminį apdorojimą.
Apačioje pateikiu receptų idėjas inspiracijai, o štai čia viskas, apie ką pasakojau video formate ;)
O ką gaminsiu kūčioms? Dar nesugalvojau, tad jums teks keliauti į mano instagram ir stebėti ką su juo veikiu stories ;)
RECEPTŲ IDĖJOS
PASTA SU KEPTŲ POMIDORŲ – AŠTUONKOJO PAGARDU
Padažui apkepiau svogūną, česnaką. Tada sudėjau pomidorus, įpyliau šiek tiek baltojo vyno, sultinio, prieskonius. Patroškinau, sudėjau jau išvirtus aštuonkojus.
Viską sumaišiau su išvirtais makaronais.
CEVICHE (sevičė)
Prireiks mėlynojo svogūno, alyvuogių aliejaus, kalendros, laimo, druskos ir pipirų. Jeigu mėgstate aitriau – čilio. Svogūnus labai plonai supjaustome, kalendrą susmulkiname. Aštuonkojį sukapojame riekelėm. Visus ingredientus sumaišome, apšlakstome laimo sultimis, aliejumi. Paliekame bent kelioms valandoms marinuotis šaldytuve.
PULPO A LA GALLEGA INTERPRETACIJA
Tradiciniam ispaniškam patiekalui suteikiau sparnus. Ispanijoje dažniausiai aštuonkojis išverdamas, apšlakstomas ypač tyru alyvuogių aliejumi, apibarstomas rūkytos paprikos milteliais ir pateikiamas su tame pačiame sultinyje drauge virtomis bulvėmis.
Aš viską dariau taip pat tik vietoj paprastų bulvių orkaitėje iškepiau saldžiąsias – batatus.
BURGERIUKAS
Šio rankomis nepavalgysi, tačiau atrodo įspūdingai. Nuo tada kaip vienoje parodos ekspozicijoje pamačiau tokį burgerį – labai norėjau pasigaminti.
Šis gana paprastas burgeris susideda iš Brioche bandelės, naminio majonezo su čili ir laimu, salotų lapų, mėlyno svogūno ir avokado. Patį aštuonkojį papildomai apkepinau orkaitėje „grill” funkcijoj.