Sakykite, ką norit, bet man čia visai Kalėdiškai nusiteikęs patiekalas. Dedam mandarinus vietoj granato sėklų ir jau galima lemputes sukt aplink lėkštę. :))
Lapiniai kopūstai (arba Kale) yra laikomi viena naudingiausių daržovių žmogaus organizmui.
Šiemet vyro šeimyna jų irgi prisisodino, nors buvau tikra, jog tai visai nelietuviškas reikalas. Įdomiausia tai, jog paskutinis „nuskabymas” įvyko dar praeitą savaitę. Įsivaizduojate, kaip jie gerai prisitaiko prie mūsų klimato? Net man nepavyksta taip su juo susidraugauti.
Kitas dalykas, kurį pastebėjau: jeigu norite, jog lapai ilgiau išliktų švieži, sudėkite juos į sandariai užsidarančius zip tipo maišelius (perku tokius Ikea šaldymui) ir palikite laukti savo eilės daržovių stalčiuje šaldytuve. Išduosi upaslaptį: pas mane taip 3savaites pragulėjo ir nieko jiem nenutiko.
Juos galima kepti, gruzdinti, dėti į sriubas, smoothies ar valgyti šviežius. Viskas priklauso nuo fantazijos. Jeigu valgysite šviežius, gaminant kale svarbiausia gerai „suminkyti” kopūstų lapus.
Ne ką mažesnį vaidmenį atlieka padažas.
Tahini (sezamų pasta) mūsų parduotuvių lentynose nebe naujiena, bet jeigu norite, keiskite jį tradiciškesniu garstyčių-medaus padažu. Visgi nesiūlyčiau atsisakyti kremiško pagardo ir keisti jį pvz. citrinų sultimis. Kale kopūstai gaunasi žymiai skanesni su tirštais ir sodriais padažais. Ypatingai, jeigu sumaišę paliksite bent pusvalandžiui šaldytuve, kol skoniai susigros.
Salotos su ožkos sūriu ir Tahini padažu
Prireiks:
Salotoms:
Kale kopūstai | 200g
Ožkos sūris | 200g+, sveriamas, skirtas kepimui
Granato sėklos | kelios saujos (keto naudoja avietes ar nenaudoja)
Pistacijos | sauja
Padažui:
Tahijni sezamų pasta | 2vš
Citrinos sultys | 1 vš
Alyvuogių aliejus | 2 vš
Česnakas | 1 skiltelė, išspaustas
Garstyčios | ½ vš
Druska ir pipirai | žiubsnis
Vanduo | 3 vš
Viskas labai paprasta:
Sumaišome padažo ingredientus.
Kopūstų lapelius atskiriam nuo kotelių, išplaunam ir gerai išminkome rankomis.
Sumaišome su padažu ir padedame bent pusvalandžiui į šaldytuvą (jeigu visai neturite laiko – tiek jau to).
Keptuvėje įkaitiname šiek tiek aliejaus ir apkepame sūrį po kelias minutes iš sbiejų pusių. Arba, kol paviršius taps traškus.
Sūrį dedame ant kopūstų, beriame granatų sėklas ir pistacijas (dažniausiai jos būna kepintos, jeigu ne – trumpai apskrudinkite sausje keptuvėje)