Jeigu prieš keletą metų kimchis dar buvo šiokia tokia egzotika, dabar man rodos tai vos ne kaip raugintas kopūstas jaunesnės lietuvių kartos namuose. Kimchi yra fermentuotas (raugintas) pekininis kopūstas, kilęs iš Korėjos. Anksčiau niekaip nesupratau, kaip galima paruošti kimchi namuose? Tikrai nesu didi ekspertė, bet nekart gaminau ir sulaukiau daug liaupsių. Receptas išties paprastas. Kas svarbu? Neperlaikyti ir laiku perkelti kopūstus į šaldytuvą – kad jaustųsi parūgimas, bet dar liktų traškumas – toks kimchi man skaniausias.

Mums prireiks
3 kg pekininio kopūsto
250 g druskos (kuo paprastesnės, be jokių jodų)
Baltasis ridikas (galima pakeisti morkomis)
1 pakelio svogūnų laiškų
100 g nulupto imbiero
2 galvų (!) česnako
10 šaukštų šaukšto saldžiųjų paprikų miltelių ir 10 čili pipirų milteliais. Dar įberiu žiupsnį rūkytos paprikos miltelių (labai svarbu kokybiški prieskoniai)
4 šaukštų žuvies padažo
Mano slaptas ingredientas (nebūtina) - sušiams skirtas nori lapas
STIKLINIS INDAS, TALPINANTIS BENT 4 litrus, arba keli indai
Kadangi būtent tokiom proporcijom paskutinį kartą dariau, tai ir surašau, bet tikrai gali (bent jau pirm1 k.) daryti perpus mažesnes proporcijas.
Viskas labai paprasta
Kopūstus perpjaunu išilgai perpus. Tada išilgai kiekvieną pusę per pusę (ketvirčiai) ir sukapoju didesnio kąsnio dydžio gabalais. Praplaunu, sudedu į dubenį, įtrinu druska ir užpilu vandeniu kad apsemtų, paslegiu lėkte ir kuom sunkiu ant viršaus. Palieku 3-6 valandom (arba tiesiog per naktį).
Sutrinu trintuvu likusius ingredientus arpar ridiko ir svogūno laiškų.
nuo kopūstų nupilu vandenį (bet neišpilk, dalį pasilik dar). Praplaunu (bet taip labai smarkiai nesistengiant). Sumaišau su juostelėm pjaustytu ridiku ar morkom, dedu smulkintus svogūnų laiškus (labai smulkiai pjaustyti nereikia - kelių cm gabaliukai ok), išmaišau. Viską įtrinu prieskonių mišiniu. Jeigu naudosi nori, jį irgi gali pasmulkinti ir įmaišyti.
Po truputį imu kopūstus ir vis gerai apspausdama dedu į stiklinį indą. jeigu skystis nedengia viršaus - užpilu tuo sūdytu vandeniu kuriame buvo kopūstai. Paslegiu (aš naudoju stiklainį su vandeniu) ir palieku kambary fermentuotis. Po dviejų dienų jau paradedu ragauti. Maždaug ties ketvirta diena - rezultatas turėtų būti arti tiesos - bet ragauk, kad TAU būtų skanu.
Perkeliu ir mažesnius uždaromus stiklainius ir laikau šaldytuve.
