Jau geri 3 metai negaminu pusryčių – šeima visada valgo košes. Soras įvairiausiose formose. Šįkart apie klasikines geltonas soras. Kiek pastebėjome, jos irgi tarpusavyje skiriasi, mums labiausiai patinka kokybė latviško brendo VALDO , bet jos vežamos iš Ukrainos. Dažniausiai jas verdame labai paprastai: gerai išplauname po verdančiu vandeniu ir tiesiog į vandenį. O be tačiau – jeigu šių kruopų nevartojate, nebūsite pratę prie biraus krakmolingo skonio ir tekstūros. Tad šiandien pasodalinsiu metodu, kuriuo faktiškai visos soros gausis skaniai.
Mirkymas padeda atsikratyti krakmolėtumo, tad jas siūlau pamirkyti, jeigu galimybės leidžia – per naktį. Įpilu šlakelį acto. Tada labai gerai vėl nuplaunu tekančiu vandeniu, kol jis bus skaidrus ir pradedu gaminti. pati sorų košė nesigamina kažkaip ypatingiau nei kitos kruopos, tik reikia žinoti apie mirkymą ir plovimą.
Prieš tai, dar keletas receptų su soromis, kuriuos rekuomenduoju išmėginti:
– SORŲ RISOTTO SU GRYBAIS IR KALE
– KOKOSINĖ SORŲ KOŠĖ SU KEPTOMIS FIGOMIS
– SORŲ DRIBSNIŲ GRANOLA
– VEGETARIŠKOS CUKINIJOS, ĮDARYTOS SORŲ KRUOPOM IR FETA
– VALGOMOJI RIETMENĖ ARBA JAPONIŠKOJI SORA | KAIP IŠVIRTI SKANIĄ KOŠĘ?
– SORŲ SALOTOS TABBOULEH
Taip pat man labai patinka gaminti plynelius (kurie puikiai tiks ir į vaflinę) iš sorų miltų. Jų yra beveik visuose didesniuosep rekybos centruose. Ne tik super maistinga, bet iš tiesų ir skanu, keletas receptų:
– BULVINIŲ BLYNŲ SKONIO BLYNAI IŠ SORŲ MILTŲ
– AMERIKIETIŠKI SORŲ MILTŲ BLYNELIAI
Jo, jeigu jau kažką pusryčiam ir gaminu, tai blynelius. Bet netoli nuo košės :D :D
Mums prireiks
200 g sorų
400 g vandens
400 g (augalinio) pieno
Alyvuogių aliejaus arba sviesto
Šlakelis acto
Pateikimui: cinamonas, bananas, kepinti karijų riešutai (nes tokie yra skaniausi) ir tai, ką mėgstate :)
Viskas labai paprasta
Kruopas praplaunu ir užmerkiu vandeniu su šlakeliu acto. Palaikau per naktį ar bent pora val. Gerai nuplaunu tekančiu vandeniu.
Puode užpilu vien vandenium maišytu su pienu (tinka absoluučiai bet koks, naudojau migdolų).
Verdu 20 min ant nedidelės kaitros nuolad pamaišant. Nugrėbk susidariusias putas. Košė turi likt “varvanti”, jeigu vanduo nugaruoja, dapilk skysčių. Jeigu norisi - sublenderiuok, bet po tiek mirkymo ir virimo, tai tikrai nėra būtina.
Skaninu alyvuogių aliejumi arba sviestu. Galima dėti druskos, medaus ar ką tik mėgstate. Cinamonas laaabai tinka.
Patarimas. Košę stenkis suvalgyt iškart, pašildyta ji jau nebe tas.
Mes dažniausiai pusryčiam gaminam vandens pagrindu ir valgom taip:
• Nika su grūdėta varške ar tarkuotu sūriu
• Leo valgo su sviest, kartais avokadais
• Andrius dažniausiai su avokadais, makadamijų kremu, migdolais, linų sėmenim, ir daug alyvuogių aliejaus
• Aš nepusryčiauju, bet jei taip nutinka – alyvuogių aliejus, cinamonas ir linų sėmenys
🌰 Beje, recepte karijų riešutai – juos skaniausiai pakepinti orkaitėje 10-15 min. Mes visad tokių turim užkandžiam namie.