Cepelininiam dangui nuspalvinti, lauko žvarbumui išsklaidyti išviriau karį. Greitą ir paprastą, bet toli gražu neprastą. Receptas puikiai tinka mitybai be lektinų, svarbu nepiktnaudžiauti. Jo sudėtyje yra batatai (saldžios bulvės), saliero gumbas, morkos (troškintos morkos nelabai rekomenduojamos mitybai be lektinų, bet oh well..). Taip pat dėjau pankolio, svogūno, česnako.
Šiam receptui galima naudoti tiek kario prieskonius, tiek pastą. Man su pasta visad viskas paprasčiau ir ryškiau, bet jeigu jos neturi – tiks sausi prieskoniai.
Juos reiktų gerai pakaitinti keptuvėje su daržovėmis, kad atsiskleistų aromatas. Aš naudojau tokį derinį: karis, garam masala, kalendrų sėklos. Juos visus beriu į pakepintus svogūnus su česnakais ir maišau, kol virtuvę pritvindo rytietiški aromatai.
Iš tiesų apie karius buvau jau visai pamiršusi, bet Afrikoje jie itin populiarūs. Kas pasrodė įdomu: prieš valgant ant viršaus jie deda čatnio, tarkuotos laimo žievelės ir kitokių priedų skoniui išryškinti. Ir tikrai čatnio saldumas padaro kažkokią magišką harmoniją lėkštėje.
☝️ Svarbu. Nebūtina naudoti visus apačioje išvardintus ingredientus, taip pat galite papildyti savo mėgstamomis sezoninėmis daržovėmis: topinambai, porai, smulkinti salierų stiebai, kalafijoras, brokolis kaliaropė, cukinija ir pan. Tik reiktų mesti viską į puodą pagal suvirimo laiką, kad po to neturėtumei daržovių pliūrzos.
Mums prireiks
Keli svogūnai
Česnako galva (su visom skiltelėm)
Pankolis
Saliero gumbas
Batatai (saldžios bulvės) | 3, jei labai dideli pakaks dviejų
Kario prieskoniai arba pasta | 3-2 vš arba pagal skonį
Kitokie mėgstami prieskoniai (pvz aitrioji paprika, jeigu norisi dar aitriau)
Kokosų kremas | pakelis
Pagardinti valgant:
Čatnis, citrina arba laimas, smulkinti žalumynai (ypač kalendra)
Viskas labai paprasta
Smulkintus svogūnus apkepu gilesniame puode. Dedu česnakus, išmaišau.
Tada, jeigu naudoju kario prieskonius, beriu juos ir kepinu maišydama apie minutę, kol pasklinda aromatas.
Jeigu naudoju pastą, tiesiog jos idedu ir tada keliauja kiti ingredientai išpaskos (kaitinti papildomai nereikia).
Dedu kaip patinka pjaustytą pankolį, didesniais kubeliais pjaustytą saliero gumbą ar morkas.
Užpilu stikline verdančio vandens ir užstatau 25min troškintis ant nedidelės kaitros.
Po 7 min dedu kubeliais pjaustytus batatus (nereikia labai smulkiai, maždaug degtukų dėž. dydžio), išmaišau, uždengiu puodą.
Likus 1-2 min supilu kokosų kremą, išmaišau.
Skanaujame šaltais rudens vakarais :)