Ruošdamasi Naujiems metams tris dienas terorizavau giminaičius, gyvenančius Latvijoje, išnarsčiau visas įmanomas restoranų reviews svetaines ir prašiau rekomendacijų pažįstamų ir net nepažįstamų😅 Na pastarieji patys pasisiūlė🙈Ir taip gimė mano sąrašas restoranų, kuriuos verta aplankyti Rygoje!
p.s. nors ir labai populiarus, LIDO iš to sąrašo eliminavau😅 Visgi einant pro šalį manau verta užsukti vien, kad pasižiūrėti ir pamėginti išspręsti šį populiarumo fenomeną.
Kadangi Biržai randasi visai prie pat Latvijos, o mes neretai vasarojame Jūrmaloje, noriu šį sąrašą palikti čia, kad visad galėčiau sugrįžti ir išmėginti vis naują vietą. Taip vis papildysiu šį blogo įrašą vis naujom patirtim, o pati jau lankiausi Fermoje ir Barents. Pastarąjį pasirinkome Naujųjų išvakarėse. Na, tiesą sakant nebelabai buvo iš ko rinktis, nes per Naujus dirba kas antras restoranas ir jie visi fully booked. Tai Barents gavome staliuką (per plauką) koktelių zonoje ir tai tik 18 val ir tik 1.5 val😅🙈
Pastebėjau, kad dauguma restoranų turi online bookinimo sistemą.
Noriu atkreipti dėmesį, jog eiliškumas parinktas bet kaip, kol kas tai tik sąrašas, o ne mano asmeninis topas. Reitinguosiu, kai jau visuose apsilankysiu.
Sąrašą pradėjau delioti dar prieš 2023-iųjų sutikimą, bet įvyko gyvenimas ir radus „draftuose” publikuoju🙈 Kažkas galbūt pasikeitė, pasipildė, bet vietas verta išmėginti vis tiek. Beje, darbo laikai ir google vertinimai – 2024 vasara.
1. F E R M A
Adresas: Valkas street 7, Rīga
Dirba su geriausiais Latvijos ūkiais, žuvininkystės ir žvėrienos augintojais. Naudojamos net vietoje auginamos krevetės. Na o mane papirko tai, kad restorane F E R M A dirba šefas Māris Astičs. Jis garsėja kaip vienas ryškiausių Latvijos žuvies meistrų. Ir žinoma jis pakėlė silkutę į tuno lygį ;)
Meniu. Man patiko įdomūs, tuo pačiu ne per daug komplikuoti patiekalų deriniai. Jau yra ne vienas patiekalas, kurio labai noriu paragauti! Kiekviename šlovinamas latviškas paveldas. Didelis žuvies, mėsos pasirinkimas, tačiau sveikintina, kad kiekvienoje kategorijoje yra bent po 1 vegan opciją ir dar tokie patiekalai, kurių labai norėtų paragaut ir visavalgiai – čia tikrai valio. Beje, duoną pagal latviškas tradicijas, taip pat gaminasi vietoje. Visas meniu yra svetainėje.
KODĖL ĮTRAUKIAU Į ŠĮ SĄRAŠĄ?
– MAISTAS!
na ir pavadinimas🤭😍
MANO ASMENINĖ PATIRTIS FERMOJE
Buvome gruodžio 30d. Be problemų užbukinom restoraną online.
Padavėjai kalba tiek angliškai, tiek rusiškai. Mus aptarnavo be priekaištų, nors gretimas staliukas išėjo nesulaukęs pakankamai padavėjo dėmesio.
Maistas patiko, vynas patiko, aplinka irgi nais. Mielai grįžčiau.
Rezervuoti staliuką galima telefonu +37122009000 arba čia. Vasarą, beje, turi lauko terasą ir griliuką.
2. BARENTS
Vieta švęsti gyvenimą!
Restoranas suskirstytas į tris erdves:
1. restorano/valgomojo zona
2. šefo stalas t.y. baras prie atviros virtuvės
Šios vietos restorane skirtos smalsiausiems svečiams. 6 vietos priešais virtuvę ir šefą.
3. kokteilių ir jūros gėrybių baras
Gyvybinga erdvė su tik 15 vietų visai šalia restorano. Austrės, tartarai, ceviche ir jūros gėrybių lėkštės su puikiais vynais ir kokteiliais. Dirba ir per pietus, ir vakare.
Restorano arkliukas – šviežios jūros gėrybės ir sezoninės daržovės. Galima rinktis penkių ar septynių patiekalų degustacinį meniu arba patiekalus iš šefo Ivano Šmigarevo sudaryto a la carte.
Siūlomos ne tik degustacinės vakarienės, taip pat svetainėje skelbia tvarkaraštį su visokiais ekskliuzyviniais vakarais (tarkim šampano derinimo vakarienė)
Latvijos someljė čempionas Kasparas Reitupas pasiūlys retų vynų iš jų rūsio.
Kaip jei save pristato:
Mes, Barents, labai didžiuojamės savo šiaurietiška kilme ir kviečiame kiekvieną svečią švęsti tai kartu su mumis valgydami šviežiausius, išskirtinius Šiaurės šalių regiono produktus – nuo puikių šalto vandens jūros gėrybių iki vietinių ir sezoninių ingredientų, gaunamų iš smulkių ūkininkų ir nepriklausomi žvejai.
Meniu pagrindas žuvis ir jūros gėrybės, visgi yra keli mėsos patiekalai ir mikro pasirinkimas veganams. Visas meniu yra čia. Kainos ne kasdienai.
KODĖL ĮTRAUKIAU Į ŠĮ SĄRAŠĄ?
– MAN PATIKO KOKTEILIŲ BARIUKO SU JŪROS GĖRYBĖM IDĖJA.
Rezervacijos telefonu +371 20 021 022 arba online čia. Visaks puikiai veikia, pati rezervavau.
Svarbu atkreipti dėmesį, jog taikomas dress kodas SMART CASUAL.
3. GUTENBERGS TERASE
Adresas: Muku street 6, Riga, Latvia, 1050
Randasi ant istoriniame pastate įsikūrusio Gutenbergs viešbučio stogo. Turbūt kalbėti apie pasakiškai užburiantį vaizdą būtų beprasmiška – tai būtina patirti. Jie dirba ištisus metus, nors žiemos sezonu perpus sumažėja staliukų skaičius. Restoranas skaičiuoja 15-tus metus, tad tikra nėra naujokai šioje industrijoje, pelnę keletą apdovanojimų, tiesa, dauguma jų susiję su vynais. Tad vyno entuziastai sukluskite :)
Taip pat Gutenbergs buvo įtrauktas į top 30-uką Latvijos restoranų (18 vieta).
Giriasi, jog naudojami lokalūs latviški ingredientai, bet ir ne tik.
Gutenbergs restorano meniu nėra atomų mokslas. Toks itališkai saugus variantas. Na svarbu kokybiški ingredientai ir geras paruošimas. Atsiliepimai daugumoje „skanu, geriau viduriuko”.
KODĖL ĮTRAUKIAU Į ŠĮ SĄRAŠĄ?
– VAIZDAS!
Rezervuoti galima paskambinus telefonu +37167211776 arba Table in
Svetainė čia
Facebook
Tripadvisor
4. WHITE HOUSE RESTAURANT
Tērbatas ielā 2
2020 metais įkurtas fine dining restoranas meniu siūlanti miksą tarp Europietiškos ir Azietiškos virtuvės.
Kiek skaitau, atsiliepimai apie maistą – vieni komplimentai, tačiau neretai žmonės rašo apie errorus aptarnavime.
Apie save jie sako taip:
WHITEHOUSE komandos misija – sukurti įsimintiną kulinarinę ir juslinę patirtį kiekvienam mūsų svečiui. Kaip ir kiekvienas spalvos potėpis kuriant paveikslą ir kiekvienas instrumentas simfonijoje, mes kartu kuriame patiekalą, kurio skonis ir estetika nustebins kiekvieną.
Mūsų svajonė – tapti vieta, kur pamirštami pasaulyje vykstantys dalykai ir įvykiai. Į WHITEHOUSE restoraną žmogus patenka tarsi į naują pasaulį ir patiria grožį – grožį interjere, grožį žvelgdamas pro langą, savo vyno ar kokteilio taurėje, o galiausiai – maiste, kurį patiekiame su rūpesčiu.
WHITEHOUSE restorano komanda vertina ir ugdo:
-kūrybiškumą ir inovacijas, siekiant sukurti unikalius skonius;
-perfekcionizmą ir dėmesį detalėms, siekiant užtikrinti nepriekaištingą aptarnavimą;
-personalizuotas priėjimas prie kiekvieno svečio.
Meniu man atrodo vau. Maisto pateikimo estetika irgi. Labai patiko, kad rašo patiekalų kilmės šalį meniu, taip pat daug mane pačią nustebinusių ingredientų (I mean avies pieno burrata!!😍)
Meniu pasklaidyti galima čia.
KODĖL ĮTRAUKIAU Į ŠĮ SĄRAŠĄ?
– MAISTAS! NORIU PARAGAUTI PUSĘ MENIU🤤
Rezervuoti galima +37120225000 arba šioje svetainėje
Svetainė
Facebook
Tripadvisor
5. VINCENTS
Elizabetes iela 19, Riga, Latvia
1994 metais Latvijos kulinarijos legendos Martino Ritinso (1949-2022) įkurtas restoranas Vincents padėjo pagrindą moderniai ekologiškai virtuvei. Tai restoranas ir meno galerija drauge. Naujasis Vincento šefas Uvis Janičenko kulinarinius įgūdžius įgijo daugelyje prestižinių „Michelin“ žvaigždutėmis pažymėtų restoranų.
Tai tikrai vienas iš TOP restoranų, todėl turėčiau įdėti, visgi man jis atrodo biški per posh, na ir kaina maža nebus. Meniu pasklaidyti galima paspaudus čia. Visgi Vincents daug metų karaliavo pirmoje geriausių Latvijos restoranų vietoje su begale atsiliepimų apie life changing experience. Visgi pastaruosisu kelis metus vis daugiau komentarų dėl nepateisinto lūkesčio.
Na bet žinote, tokia vieta, kurioje valgė amžinatilsį Karalienė Elizabeth, Emmanuelis Macronas ir pan.
KODĖL ĮTRAUKIAU Į ŠĮ SĄRAŠĄ?
– KAMON! KARALIENĖ ELIZABETH ČIA VALGĖ.
Rezervacijos: +37129422446 arba štai čia.
Svetainė
Tripadvisor
Facebook
Instagram
6. 3 PAVARU
Torna street 4, Riga, LV-1050
Jacobs Barique 2 B
2011 m. rugsėjį jį įkūrė du žinomi Latvijos virėjai Martinis Sirmajis (Mārtiņš Sirmais) ir Erikas Dreibantas (Ēriks Dreibants). Restoranas greitai išpopuliarėjo. Yra degustacinis ir a la carte meniu.
3pavari@3pavari.lv
+371 20370537
Dirba kasdien 17:00 – 23:00
7. SNATCH
Elizabetes iela 39, Rīga, Latvija
Modernus itališkas restoranas, kuris kūrybiškai pažvelgė į tradicinę virtuvę. Filosofija: CLOSELY SELECTED INGREDIENTS, PURE PALETTE, FOOD SERVED IMMEDIATELY.
Šį restorana man rekomendavo vietinis jaunimas ;)
8.THE CATCH
DZIRNAVU IELA 34, RĪGA, LATVIJA
Tų pačių savininkų kaip Snatch. Patiks tiem, kas mėgsta kokybišką žalią žuvį (sushi, sašimi).
+371 27 77 00 91
CATCHME@THECATCH.LV
WORKING HOURS:
MON – THU 12:00 – 23:00
FRI – SAT 12:00 – 0:00
SUN 15:00 – 23:00
9. TAILS
Interjeras. Londone įsikūrusios „Studio Caché“ suprojektuotas restoranas demonstruoja rafinuotą estetikos pojūtį, įkvėptą Baltijos jūros pakrantės. Kiekviena erdvė subtiliai reprezentuoja smėlio kopas, bangas ir giliai mėlynus vandenis. Pasirinkta neutralių spalvų paletė, subtili apdaila ir natūralios medžiagos sukuria santūrų, tačiau žaviai svetingą ir elegantišką interjerą.
Meniu pagrindas jūros gėrybės – nuo minimalistinių patiekalų, kuriuose vyrauja gryni skoniai, iki įmantresnių kūrinių, o jį nuolat papildo sezonų įkvėpti specialūs dienos pasiūlymai.
2024 Tails gavo Micheliną.
Svetainė
Facebook
Instagram
GOOGLE MAPS – įvertinimas 4.5
Darbo valandos:
pirm – ketv 17:00 – 22:00
penkt 17:00 – 23:00
šešt 14:00 – 23:00
sekm 14:00 – 22:00
10. Zivju Lete
Šį restoraną mačiau minimą ne viename „restoranų gide”, tad nusprendžiau įtraukti. Ką pats restoranas sako apie savo valgiaraštį?
– Mūsų meniu yra visų laikų mėgstamiausi jūros gėrybių ir žuvies patiekalai – tiek vietiniai, tiek tarptautiniai. Mes tikime receptais, kurie demonstruoja jūros gėrybių grožį, per daug neapsunkindami natūralaus skonio, ir siekiame pasiūlyti įvairovę kiekvienam skoniui.
Iš google nuotraukų man labai patiko neįpareigojantis interjeras ir faina kad turi dideles jūros gėrybių lėkštes.
Meniu
Facebook
Instagram
GOOGLE MAPS įvertinimas 4.5
11. NEIBURGS
Tai viešbutis ir restoranas. Žinomas tradicine virtuve. Šiemet pateko tarp Michelin rekomendacijų (tai ne tas pats kas žvaigždutė, but still).
Svetainė ir rezervacijos
Instagram
GOOGLE MAPS kolkas per mažai įvertinimų, kad galėtų būti objektyvu